El Pla Estratègic Alfafar 2020 dóna els seus primers passos

  • L'Ajuntament d'Alfafar en col·laboració amb la Universitat d'Alacant, treballa en el desenvolupament de debats i fòrums oberts per concretar quina ciutat volen els veïns i veïnes d'Alfafar de cara a l'any 2020.

Alfafar, 12/02/15:

Arrenca el Pla Estratègic que l'Ajuntament d'Alfafar ha començat a fer realitat amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant. Aquest projecte té per objecte definir les necessitats de la ciutadania i les possibilitats de desenvolupament de la localitat en aspectes essencials com infraestructures, medi ambient, serveis municipals, sanitat o educació entre d'altres.

Un full de ruta escrita pels propis veïns i veïnes d'Alfafar, a partir de debats sectorials, taules rodones, fòrums de participació oberta o trobades amb els i les responsables dels partits polítics d'Alfafar.

Per a l'Alcalde d'Alfafar Juan Ramón Adsuara, l'ànima d'aquest treball és el seu caràcter públic, per la qual cosa s'ha de desenvolupar tenint en compte totes les sensibilitats i comptant amb el major nombre d'opinions contrastades.

Projectes com els de mobilitat, accessibilitat, el soterrament de les vies, els accessos al municipi o el model de creixement vinculat a les zones comercials, són alguns dels reptes que l'Ajuntament ha d'afrontar per construir amb horitzó 2020, una ciutat dissenyada pels seus veïns i veïnes.

Un cop l'Ajuntament ha fet front als problemes urgents, és temps de planificar i fer conscients de la realitat i les oportunitats que es presenten al municipi. Aquest Pla Estratègic recollirà en un document totes les inquietuds i prioritats que ha de tenir en compte el responsable polític que governi el municipi en els propers anys.

El Pla Estratègic que ara comença a elaborar, té els seus antecedents en projectes similars realitzats per la Universitat d'Alacant en municipis com Villena, La Llacuna, Torrevieja, Alcoi o Ibi, i suposa per a Antonio Martínez Puche, Coordinador del Projecte, donar resposta de manera conjunta a diferents problemes que ara ha d'afrontar el municipi, escoltant totes les parts i generant conclusions que sorgeixin, fruit de l'anàlisi i el consens.

De la mateixa manera, assenyala la importància que en aquest tema adquireix la continuïtat en el temps dels treballs que ara s'inicien i la necessitat de buscar la legitimitat de la representació participant en els processos de debat, legitimitat que segons Martínez Puche, només s'aconsegueix obrint els fòrums a tots els àmbits del municipi i oferint la màxima transparència possible en la visibilitat del projecte.

Finalment, els i les responsables del projecte assenyalen com a elements fonamentals a l'hora de planificar els treballs, aspectes com ara l'efecte que suposa la implantació de grans superfícies de venda i oci en el municipi, la vinculació d'Alfafar amb el Parc Natural de l'Albufera i la proximitat a València, i la desordenació urbana que caracteritza aquest i altres municipis de l'extraradi de València.